GDCI Projects August 17, 2023

Kanak-kanak & Penjaga-penjaga membayangkan semula jalan di Kuala Lumpur

Kecederaan akibat nahas jalan raya memberi kesan besar kepada kanak-kanak di Malaysia—mereka  menyumbang 14% daripada kematian dalam kalangan kanak-kanak berumur 5–14 tahun. Untuk menangani isu kritikal ini, negara komited untuk mencapai pengurangan 50% dalam kematian dan kecederaan akibat nahas jalan raya menjelang 2030, seperti yang digariskan dalam Pelan Keselamatan Jalan Raya Malaysia 2022-2030.

Untuk menyokong matlamat keselamatan jalan raya Malaysia yang bercita-cita tinggi, Global Designing Cities Initiative (GDCI), dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), melancarkan fasa pertama projek transformasi jalan sekolah untuk dua sekolah di Jalan Genting Klang, Kuala Lumpur. Sebelum memulakan reka bentuk semula jalan, pasukan GDCI berinteraksi dengan pelajar, ibu bapa, dan guru-guru dari sekolah-sekolah tersebut melalui aktiviti-aktiviti yang interaktif.

Melihat dari perspektif kanak-kanak

Pertukaran Surat & Puzzle Jalan: Sekitar 30 murid Sekolah Rendah Danau Kota 2 berumur 7-12 tahun mengambil bahagian dalam pertukaran surat interaktif dengan rakan sebaya mereka di Chile. Pertukaran ini membolehkan mereka berkongsi pengalaman, idea dan visi tentang jalan yang lebih selamat di Kuala Lumpur. Pelajar-pelajar ini juga terlibat dalam aktiviti “puzzle  jalan” di mana mereka mereka bentuk jalan idaman mereka, memasukkan unsur-unsur seperti pokok-pokok, taman permainan, dan lintasan pejalan kaki yang selamat.

  • Pelajar-pelajar dari SK Danau Kota 2 semasa aktiviti pertukaran surat
  Fill 1 caret-right

  Membayangkan semula jalan sekolah bersama pelajar-pelajar  sekolah menengah SMK Danau Kota: Pelajar-pelajar tingkatan 1-3  berumur 13-15 tahun mengambil bahagian secara aktif dalam membayangkan semula jalan sekolah mereka dan mengutamakan keperluan mereka. Melalui pemerhatian di tapak dan ikon grafik, mereka mereka bentuk semula jalan mereka—mengenal pasti kawasan yang memerlukan penambahbaikan dan membayangkan persekitaran yang lebih selamat dan menyeronokkan. Lee Shen Zhou, 13 tahun, berkata: “Saya ingin mereka bentuk sebuah jalan untuk kanak-kanak bermain, dengan pokok-pokok, peniaga menjual ais krim dan laluan pejalan kaki yang selamat.”

   • Pelajar membayangkan semula jalan mereka
   Fill 1 caret-right

   Melihat Bandar dari Perspektif Kanak-kanak: Ibu bapa dan guru-guru mengambil bahagian dalam aktiviti yang membuka mata dengan menggunakan periskop terbalik, mensimulasikan perspektif kanak-kanak pada ketinggian 95 cm. Pengalaman ini membolehkan mereka memahami cabaran yang dihadapi oleh kanak-kanak di jalan, seperti melintas jalan dan pendedahan kepada pencemaran. Pemekaan ini membolehkan GDCI mereka bentuk jalan yang memenuhi keperluan dan keselamatan kanak-kanak kecil. “Dengan penglibatan sekolah oleh GDCI, ia memberi idea kepada orang ramai tentang apa yang kita mahu jalan kita menjadi seperti. Saya menggalakkan pelajar saya menyuarakan pendapat mereka,” kata Puan Hoo —pengetua SMK Danau Kota.

    • Ibu bapa, guru, penjaga dan pelajar yang mengambil bahagian dalam aktiviti reverse periscope
    Fill 1 caret-right

    Melalui aktiviti-aktiviti menarik ini, GDCI berjaya mengumpul pandangan berharga daripada kanak-kanak, ibu bapa, dan kakitangan sekolah untuk menetapkan visi untuk jalan sekolah yang lebih selamat. Dengan memahami keperluan dan perspektif mereka, GDCI boleh melaksanakan elemen-elemen reka bentuk yang menggalakkan penggunaan jalan secara selamat oleh kanak-kanak. Pendekatan kolaboratif ini menekankan kepentingan penglibatan orang ramai dalam membuka potensi untuk jalan yang lebih selamat.

    More Updates

    PRESS RELEASE: International leaders shine spotlight on Wellington’s street changes

    March 18, 2024

    PRESS RELEASE: International leaders shine spotlight on Wellington’s street changes

    Global giants Janette Sadik-Khan (Transport Principal, Bloomberg Associates and Chair of Global Designing Cities Initiative),  and Salvador Rueda (Director of Urban Ecology Agency of Barcelona) arrived in New Zealand’s capital to back the sustainable street changes that are putting people at the heart of Wellington’s streets.

    Clean Air Project Launched in Accra

    February 14, 2024

    Clean Air Project Launched in Accra

    With the support of the Clean Air Fund, GDCI will help reduce harmful PM2.5 air pollution, focusing on one of the most at risk groups, children.